torsdag 29 mars 2012

Bara samma gamla New York igen

Varför är det så dålig spridning på böcker mellan länder? Varför, varför är det bara det egna landets och amerikanska böcker som finns, särskilt på biblioteken? Särskilt ungdomsböcker! Bland vuxna vet jag ändå ett par tyska, franska eller estniska böcker som är helt okej kända internationellt, men jag tror faktiskt inte på att det bara är Sverige och USA som producerar helt okej ungdomslitteratur.

Om jag tänker på vad jag läst för böcker (och jag har läst jävligt många) så kommer jag på, svenska böcker, amerikanska och brittiska böcker och... Ja, det är typ det. Muminböcker, mellaneuropeiska folksagor och en dansk bok som jag bara orkade påbörja är de enda som sticker ut. Jag tror knappast det är representativt för ungdomslitteratur i allmänhet. Jag tror till exempel knappast att Crazy är den enda ungdomsboken som getts ut i Tyskland.

Varför är det så? Det finns ingen rimlig anledning. Kom inte dragandes med kulturskillnader, för det är inte större skillnad på Norge och Sverige än Sverige och USA. Och kom inte med att det beror på att USA är så stort och produktivt, för Europa är lika stort. Jag tror inte heller att det är för att intresset för USA är större. Herregud, jag skulle dö av megaspänning om jag fick läsa en tonårsbok som utspelade sig i Paris i stället för samma. Gamla. New York. Igen. Jag är trött på New York. Jag har redan läst hur det är att bo där. Massa gånger.

Är det tv-seriernas fel? Vill ingen läsa en bok som inte har omslag och titel som en seriebox? Måste karaktärerna heta Samantha eller Andy och alla tituleras Mr och Mrs för att folk ska vara intresserade? Hur fan kan svenska böcker sälja i så fall?
Jag tror helt enkelt att det är för att förlagen inte är intresserade. Jag tror att det skulle gå bättre än väntat om någon bara försökte. Kanske kan man hoppas på  att den där Cirkeln kan uträtta storverk? Jag gillar den fortfarande inte, men man får säga att den fått en imponerande spridning. Kommer kanske någon mer att våga sedan, om det blir lyckat?

Åh, jag vill ha ett förlag som specialiserat sig på utbyten av Europeisk ungdomslitteratur! Hur startar man ett förlag, idé!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar