fredag 23 november 2012

Konstiga djur: Fingerdjuret

 
Som jag har förstått det finns fingerdjuret bara på Madagaskar, där det kallas Aye-aye, och som du nog kan gissa utifrån utseendet på ögonen och öronen så är det ett nattaktivt djur som främst använder sig av hörseln för att ta sig fram i tillvaron. Tur det kan man tänka, för med tanke på deras utseende i övrigt hade det nog inte blivit någon långlivad art om de hade kunnat se varandra. 

Nu har jag verkligen ansträngt mig för att hitta någorlunda estetiska bilder, men fingerdjur är onekligen väldigt, väldigt fula. Den har till och med varit utrotningshotad efter mycken jakt, delvis för att den är ett skadedjur på plantager, men också för att dess kusliga uppenbarelse ses som ett dödsomen.

Allt fyller ju dock en funktion, så även hos den här lilla lemuren. Ögonen och öronen hjälper dem att navigera i mörkret, och de långa fingriga tassarna och den långa svansen gör dem till utmärkta klättrare, något som är viktigt när man vill bo tio meter upp i ett träd och undvika att komma ner på marken. Det absolut intressantaste är dock hur de jagar.

Fingerdjuret är insektsätare, men den är inte så mesig att den nöjer sig med myror. Den är mer sofistikerad än så. Den är ute efter det allra smaskigaste: de feta larverna som gömmer sig inne i trädstammarna. Men hur får man tag på dem? Fingerdjuret vet knepet.

Med hjälp av sina långa fingrar knackar den sig fram längs trädstammarna, och den goda hörseln gör att den hör precis var det är solitt trä, gömda gångar, eller något att äta. När den har hittat vad den söker tvekar den inte. Den hugger genast tänderna i barken och bänder upp den med sina fyra enda tänder. Väl framme vid larvens gångar gäller det att kroka tag i munsbiten som gömmer sig där inne - en lätt match för en som har decimeterlånga fingrar. Sedan är det bara att mumsa i sig. Se själv här.

Jag förstår att den har fått dåligt rykte. Tänk dig själv att ta en kvällspromenad i djungeln. Det börjar bli svalt och är lite fuktigt, månen lyser mellan grenarna. Kanske hör du något som knackar. Du tittar upp, och får se något stirra på dig från ett träd.

Det är aye-aye, demonen som kryper in genom fönstret på natten och sticker hål i ditt hjärta.

2 kommentarer: