söndag 4 augusti 2013

Nödlösningar och nedletningar med Rio och Madam dammdamm

Det här är något av det bisarraste jag vet. Nödlösningar och nedletningar med Rio och Madam dammdamm är ett barnradioprogram som fanns för rätt länge sen och kommer och går på sr:s playsidor ibland. Jag brukade lyssna med min bror Kapten X eller själv och oavsett vilket satt jag dubbelvikt och grät av skratt - eller var bara väldigt förvirrad, intresserad och underhållen.

Programmet handlar alltså om Rio som är en krusidull och Madam Dammdamm som är en madam. De bor i ett ganska skruttigt litet skjul (på fyra rostiga små hjul) som är pyttelitet på utsidan, men oändligt stort på insidan! På dagarna ägnar sig Rio och Dammdamm åt allt möjligt: skattjakter, motorbåtstävlingar, glassmakande, uppfinnande... Rio ägnar sig mest åt nedletningar. På nätterna rullar skjulet, byggt och programmerat av Rio, iväg till ett nytt ställe med nya konstiga typer. Ganska ofta har de där typerna något typigt problem som de får hjälp av Dammdamm av få en nödlösning till.

Figurer de träffar på är den snåla Gneten, Gallimatias med lögnhalsen, Herr Hajk och Dr. Yä Kuhl, Jaggiaren, den arga djurskötaren, härmapan och Snaskigast, godisspöket.

Snaskigast är den enda som följer med dem efter avsnittet. Spöket dyker upp alldeles i början av första avsnittet och äter upp deras kakor och glassar, men Rio bygger en spökfälla gjord av en låda kakor. Nu bor det där och är jättenöjt, för lådan gör nya kakor hela tiden, och det är ingen risk att det ska komma ut och äta något annat, för burken är gjort av undernaturlig plåt, och spöket är ju övernaturligt och kommer inte igenom det.

Ååh, jag skulle vilja berätta vartenda avsnitt! Allt är så underbart bisarrt och trevligt. I andra omgången blev det väldigt mycket metaforer och mer uppfostrande, med det var helt okej knasigt ändå.

Lisa Rydbergs illustrationer till radiojulkalendern 2006, Rio och Dammdamm är också med där nere i höga hörnet!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar