söndag 9 mars 2014

8:de mars - BOKLISTAN

Lite efterbliven som vanligt, men det var ju internationella kvinnodagen igår, gu´bevars! Firade genom att vara med den bästa kvinnan jag vet, och knappt tänka på män på hela dagen. För mig är det en ganska viktig del av feminismen, att inte vara så JÄVLA fascinerad av män jämt och ständigt. Det gör de så himla bra själva... Jag läste även en bok som passar på temat, Slumpens bok av Åsa Lind. En så kallad slukar-bok, alltså för barn mellan 8-12 år, det som kallas slukaråldern.

Jag har skrivit tidigare om det här, att tolvårsåldern är kvinnliga karaktärers sista chans att få en bok skriven om sig utan att bli påprackade en massa män och heterosexualitet och SKIT och män löser ju alla dina problem eller hur lilla vän? Det känns skönt att läsa barnböcker så. Inget sånt. En hel bok utan en aning till pojkvän. DÄRFÖR! följer här nu en fantastiska lista över fantastiska flick- och kvinnopeppiga böcker (helst utan män).


Kiki Strike - Skuggornas stad av Kirsten Miller
Tjejgäng bildar hemlig agentliga för att kartlägga New Yorks undre värld. Ledaren är den mystiska Kiki Strike, som verkar komma från ingenstans, vet saker hon inte borde veta och kan slåss som ingen annan.

De slåss, mördar, smider planer och blir brutalrika på köpet. Huvudpersonen och berättaren är smart och töntig och delar med sig av kunskaper och hemligheter som är användbara i olika sammanhang. Jag gillar att karaktärerna verkligen får bre ut sig och var väldigt, väldigt olika. En speciell bok, inte särskilt lik någon annan.


Slumpens bok av Åsa Lind
Hanna Demeter hittar en mystisk bok, och sedan en mystisk gammal dam som hjälper henne reda ut tillvarons och bokens mysterier. Karaktärsbeskrivningarna är helt underbara, särskilt fru Wilton (jag är ju alltid svag för gamla coola McGonagall-tanter. Vem är inte det?). Den enda man som är riktigt viktig här är skurken, även om det finns andra med, som gamle Oscar. Ingen pojkvänsfigur, däremot en antydd förälskelse till blåhåriga Delfin (en del av historien som slarvas bort totalt).

Obs: stark dåligt slut-varning. Underbar bok med platt fall. Värt ändå, dock.Borta med vinden av Margret Mitchell
Jo, jag vet att den kallas för kärleksroman, men den är så jävla mycket mer. Scarlett är så tuff och jag älskar henne. Hon brukar kallas för ragata, men vad fan ska hon göra, hon bara använder de få möjligheter som getts henne att skapa sig framgång och ha roligt trots att hon är insnörd till 45 cm midjemått.

Hade hon varit man hade hon väl varit en miljard gånger värre utan att någon klagat. Hon är gift tre gånger och utnyttjar sina äktenskap till max, driver ett framgångsrikt företag, kör en liten vagn med sin sjuka vän och hennes nyfödda barn genom brinnande krig, tar sin familj och godset Tara ur smutsen och gör att de klarar sig.

Och visst, Rhett Butler framställs som värsta guden, men det är ändå inte som att han löser allt åt henne.

Bläckhjärta av Cornelia Funke
Meggie och hennes pappa har förmågan att läsa fram saker ur böcker, och in i dem. En dag blir de kidnappade av en rövare som de läst fram en gång och måste tillsammans med boksamlaren Ellinor ta sig fria, hitta författaren och bli av med rövarna (sen hamnar de i boken själva och allt blir ännu värre, men det kommer i nästa bok).

En sak jag tycker är intressant här är att Meggie är hjältinnan och räddar dagen utan att vara något bihang, MEN hon görs ändå inte till ett barn. Ellinor oroar sig för vad rövarna kan ta sig till med henne när hon blir äldre, och det blir någon form av kärlekshistoria senare, men det är inte någon stor grej för någon av de inblandade. Bara en del av tillvaron.


Så. Det var fyra. Säg om ni önskar/saknar något så lägger jag till. Eller om ni rekommenderar något så läser jag det och lägger kanske till!

1 kommentar:

 1. Numpang izin promo ya kk / cc admin ^^

  Ayo mari sini join dan daftarkan diri anda bersama kami BandarJudiQQ, Situs Poker dan Domino Terhebat
  BandarJudiQQ →→ https://goo.gl/2evniu

  Minimal Deposit & Withdraw IDR 15.000
  Bonus TurnOver 0.3 % - 0.5 %
  Bonus Referral 20 %
  Dan mainkan ke 7 Game Hanya dengan 1 ID

  Tunggu apalagi ayo segera join BandarJudiQQ
  Register : https://goo.gl/fqE356

  Kunjungi juga fanpage kami yahh https://goo.gl/QAZniQ

  Bila anda mempunyai pertanyaan langsung saja hubungi kami via :
  LiveChat : https://goo.gl/noSSC9
  BBM : 336057ED
  YM : bandarjudiqq@yahoo.com
  Twitter :@bandarjudiqq

  SvaraRadera