onsdag 2 april 2014

Kottehus, trädhus, kastanjehus

Mitt sagohus är ett litet trähus med en våning och stor vind, ganska nära en stad. Det ska vara i en ljus färg, antingen vitt, gult eller någon pastellfärg och ha staket runt. Nära staketet står ett stort kastanjeträd, med en repstege som går att ta ner och upp så man kan klättra upp och kanske gömma sig där. Det ska finnas nyponbuskar också, såna där som blir jättestora och får tusen doftande blommor och stora röda glänsande nypon.

Någon sorts fruktträd också men det behöver inte vara flera olika, det räcker med ett eller två med kanske päron eller plommon. Det ska finnas många ätbara saker men de ska vara lättskötta, som rabarber eller vinbär (behöver rabarber ens någon skötsel? "Jag måste beskära rabarbern"?). Smultron, sånt som mest växer av sig självt. Massa brännässlor och risiga buskar som det kan bo igelkottar och fåglar i! Och en jasminbuske måste vara med.

Det står en regntunna vid husväggen som det går ner ett plåtrör till, och en bänk också. Och det finns stenrösen också, med klätterväxter, där det kan finnas snälla snokar och ödlor. Allrahelst en gömd damm med grodor, bakom kaveldun och stora blad.

Inne i huset är det vitt med trägolv, ett par stora rum och många små. Såna där spröjsade fönster som på teatern, som det kan samlas små små snödrivor i på vintern, och långa vita spetsgardiner som man kan dra för på sommaren. Soffor och fåtöljer med stora filtar och många små bord, öppen spis att värma sig vid och många tavlor. Gästrum. Böcker: gamla, nya, lästa, olästa som man kan låna och läsa. Vem som helst får komma dit, och man måste inte vara med mig för att få vara där. Man får gärna bara komma dit.

Ett snällt hus med gott om plats, men ändå litet. Som man kan gömma sig i själv, men alla ändå får plats i. Skugga på sommaren och varmt inbäddat på vintern.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar